welcome 018

Κεντρική σελίδα Επάνω Σχόλια Περιεχόμενα Αναζήτηση

Εγγλέζικα
 

          

Επάνω

ΤΑ  "ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ"  ...

Κτίρια τοπωνυμία και ονομασίες άφησαν τα χρόνια πίσω τους, ως ανάμνηση της πολυεθνικής σύνθεσης που χαρακτηρίζετε την Πάτρα των παρελθόντων χρόνων.

Εγγλέζοι, Μαλτέζοι, Γερμανοί και Ιταλοί συγκροτούσαν ένα δραστήριο τμήμα της πατραϊκής κοινωνίας, τα χνάρια του οποίου είναι ακόμα ευδιάκριτα στη ζωή της πόλης.

Το θέατρο<<Απόλλων>>, το αστικό Καρναβάλι, η δυτική πολυφωνική μελωδία, η Φιλαρμονική Εταιρία κ.α αποτελούν λίγα από τα εναπομείναντα ίχνη τους της παρουσίας-προσφοράς τους, ενώ άλλες κτιριακές δημιουργίες τους (γερμανική συνοικία-Σατωβριανού, ,Μαιζώνος, Τζουρτζ και Αγ.Ανδρέου) προκαλούν (ιδιαίτερα πριν κατεδαφιστούν οι οικίες Κλάους και Αμβουργερ-Ζαίμη) και προκαλούν το θαυμασμό μας. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και η Αγγλικανική Εκκλησία, που χτίστηκε το 1869, καθώς και οι βίλες της περιοχής, από τις Ιτιές ως το Μονοδένδρι, που ακόμα και σήμερα ονομάζεται "Εγγλέζικα".

Πρόκειται για μια σειρά από εξοχικές κατοικίες βορειοευρωπαικού τύπου, που ξεπρόλαβαν στην περιοχή με την αυγή του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα το 1902-1903. Κατασκευαστές αυτών των επαύλεων ήταν τέσσερις Άγγλοι και ένας Έλληνας, οι:Χανκοκ, Μόρφυ,Πίλσχερ, Κρόου, Στίβενς και Κρητικός, γι αυτό η περιοχή έλαβε την επωνυμία "Εγγλέζικα".

Οι περίφημοι κήποι τους, οι προβλήτες και τα αποδυτήρια Bain Mixte που διέθεταν, οι γιορτές και ο τρόπος ζωής των ιδιοκτήτων τους κατέστησαν, από πολύ νωρίς, τις βίλες αυτές αντικείμενο θαυμασμού, ο απόηχος του οποίου διαιώνισε την επωνυμία της περιοχής.

Σήμερα, που εξακολουθεί η περιοχή να φέρει την ίδια ονομασία, ουδείς απόγονος των Άγγλων ιδιοκτήτων την κατοικεί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πωλήθηκε και η τελευταία βίλα Αγγλων απογόνων (Κρόου), ενώ η διαδικασία εγκατάλειψης της περιοχής, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης κυκλοφοριακής φόρτισης της οδού Πατρών-Πύργου, είχε αρχίσει από τη δεκαετία του 1920.

Πρώτη που εγκατέλειψε την περιοχή, για τα θέλγητρα και την ασφάλεια μιας άλλης, ήταν οικογένεια Μόρφυ, που <<μετοίκησε>> στο άλλο άκρο της πόλης, το 1921, στην περιοχή με την επωνυμία <<Βίλες>>, στη Γλυφάδα και πλησίον της έπαυλης πρώην ιδιοκτησίας Αλβέρτου Μπίρκφελντ, μετέπειτα Σταυρόπουλου και μέχρι πρόσφατα Πάσκουα.   

 

Κεντρική σελίδα ] Επάνω ]